ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Biomecanics – Τα πρώτα του βήματα

Πρώτη φορά γονείς; Ένας πλήρης οδηγός για να επιλέξετε τα κατάλληλα παπούτσια για τα πρώτα βήματα του μωρού σας.

Τα πρώτα βήματα του μωρού μας είναι καθοριστικά για τη ζωή και την ψυχοσύνθεσή του. Είναι η πρώτη του κατάκτηση αλλά και η πρώτη ένδειξη αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας του. Σε αυτό το στάδιο, καλό είναι οι γονείς να επιμεληθούν πρωτίστως για την προστασία του, έτσι ώστε να μην απογοητευτεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες του για το μεγάλο του επίτευγμα, τα πρώτα του βήματα. Θα πρέπει επίσης, ταυτόχρονα,να επιβραβεύουν τις προσπάθειες του. 

Από τη γέννηση του παιδιού μας μέχρι και τον 12ο μήνα οι  μύες, τα οστά και οι σύνδεσμοι των ποδιών αναπτύσσονται και ενδυναμώνονται  για να μπορούν να στηρίξουν το βάρος του σώματος και παράλληλα προετοιμάζονται για το στάδιο του περπατήματος.Η μέση ηλικία για τα πρώτα βήματα είναι μεταξύ του 12ου και 15ου μήνα, όπου το παιδί στηρίζεται περισσότερο στα πόδια του και στις δυνάμεις του και λιγότερο στα έπιπλα ή σε άλλα βοηθήματα. Παρόλα αυτά, το κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης

Όταν το μωρό σας νιώθει έτοιμο να περπατήσει, εσείς θα πρέπει να είστε σε ετοιμότητα και να αναγνωρίσετε τα σημάδια που σας δείχνει. Έτσι, τα πρώτα του βήματα  θα πραγματοποιηθούν απλά, φυσικά και χωρίς καμία πίεση.

Από το μπουσούλημα μέχρι και τα πρώτα βήματα είναι εξαιρετικά σημαντικό τα ποδαράκια των παιδιών να έχουν τη σωστή φροντίδα και προστασία. Μια κακή επιλογή στο παπούτσι μπορεί να θεωρηθεί ανασταλτικός παράγοντας στο περπάτημα ενός μωρού. Εάν το παιδί δεν νιώθει άνετα με τα παπούτσια του για να περπατήσει, τότε θα το αποφεύγει.

Συμβουλές για την αγορά σωστών παπουτσιών

 • Το πρώτο παπούτσι ενός παιδιού θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό,ελαφρύ και εύκαμπτο στις κινήσεις του.
 • Να υπάρχει λάστιχο το οποίο προστατεύει τα δάκτυλα και τις φτέρνες του μωρού. Τα πρώτα βήματα είναι ένα πειραματικό στάδιο όπου τα παιδιά πέφτουν και ξανασηκώνονται. Ηπροστασία τους πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα.  
 • Το πίσω μέρος του παπουτσιού πρέπει να προστατεύει τις φτέρνες, αλλά παράλληλα να είναι μαλακό χωρίς να τις πιέζει.
 • Το βρεφικό παπουτσάκι πρέπει να έχει μη  ολισθηρή σόλα στο πέλμα, για να μην γλιστράει και για να επιτρέπει στην πατούσα να γυμνάζεται και να δυναμώνει.
 • Τα παπούτσι πρέπει να είναι φτιαγμένα  από δέρμα ή ύφασμα,ώστε να επιτρέπουν στο πόδι να αερίζεται επαρκώς.
 • Να επιλέγετε πάντα αντιβακτηριδιακή επίστρωση στον πάτο του παπουτσιού. 
 • Οι πλαϊνές πλευρές του παπουτσιού θα πρέπει να πιέζονται ελαφρώς. Να εφαρμόζει στο πόδι το παπούτσι, αλλά παράλληλα να υπάρχει χώρος να κινείται άνετα. 
 • Μην αγοράζετε παπούτσια σε μεγαλύτερο μέγεθος λόγω της γρήγορης ανάπτυξης του ποδιού. Δεν θα προσφέρουν σωστή σταθεροποίηση. 
 • Μην ξεχνάτε πάντα να δοκιμάζετε και τα δύο παπούτσια, λόγω του ότι το ένα πόδι μπορεί να διαφέρει λίγο σε μέγεθος από το άλλο.  

Τα καταστήματα SHOEBOX σας συμβουλεύουν να προσφέρετε στο παιδί σας άριστης ποιότητας παπουτσάκια της εταιρείας BIOMECANICS, εξειδικευμένα στα πρώτα βήματα του παιδιού.

 • Η κατασκευή τους στηρίζεται σε μελέτες με βάση το πώς μεγαλώνει το πόδι του παιδιού. 
 • Εξειδικευμένα παπουτσάκια για το μεταβατικό στάδιο από το μπουσούλημα  μέχρι τα πρώτα βήματα του παιδιού. Ευνοούν το πρώιμο περπάτημα, καθώς βελτιώνουν την ισορροπία και τη σταθερότητα του ποδιούχάρη στους πλευρικούς σταθεροποιητές.Έτσι, το πόδι προχωρά ευκολότερα και ασφαλέστερα χάρη στην υπερ-εύκαμπτη σόλα με ενισχυμένη μύτη, που ενισχύει την ορθή ανάπτυξη του ποδιού και των δακτύλων και παράλληλα τα προστατεύει. 
 • Έχουν διαφορετικό καλαπόδι και σχήμα ανά νούμερο, λόγω του ότι το παιδικό πόδι αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και χρειάζεται και την ανάλογη σταθερότητα.
 • Είναι συστημένα από παιδίατρους της Ισπανίας. 
 • Έχουν φαιρούμενο αντιβακτηριδιακό πάτο.